Overnatning / Glamping

onsdag den 8. januar 2014

Digitalis = havelykke.
Selvsået havelykke, der dukker op de mest uventede steder. Digitalis, eller fingerbøl er endnu en af mine favoritter. Grunden til at jeg har så mange i min have, er at jeg håndluger, og kender de små frøplanter. Det er ikke kun mig der elsker fingebøllens blomster, insekterne er også glade for dem. Selv de små snegle med hus på ryggen, finder blomsterne henrivende.

22 kommentarer:

 1. Godaften Anette.Jeg er også vild med de smukke digitalis.............har fået nogle af min søster........som jeg har sat i min køkkenhave indtil jeg ved hvor de skal plantes.
  Men dejligt at de selvsår sig selv.Knus Jette

  SvarSlet
 2. De selvsåede overraskelser kan være rene haveglæder:0) - tror dog at du i en periode vil være knapt så begejstret for digitalis alle steder - nemlig når dit lille barnebarn begynder på opdagelsesture rundt i haven.. Her har jeg endnu kun accepteret disse statlige og vidunderlige planter godt inde i bede, for de skulle nødig ende i en barnemund...
  Kh Katinka

  SvarSlet
 3. Dem har jeg heldigvis også allevegne. Lige nu står deres rosetter overalt i haven og vidner om en snarlig blomstring på vej. Bladene er heldigvis stedstegrønne, så de er nemme at spotte også nu!

  SvarSlet
 4. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 5. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 6. Hej Anette, dejligt med mange digitalis i haven, dem holder jeg rigtig meget af. jeg skal selv være mormor lige om lidt og jeg vil godtnok være ked af at skulle undvære de skønne blomster. Der må kunne findes en løsning på små børn og digitalis :-). Anette, jeg har nu åbent min egen hjemmeside og en lille webshop, jeg lovede at give dig datoen, når jeg vidste hvornår jeg vil holde åben have ( ved ikke om du kan huske det, du har jo haft mange besøgende ), den kommer sidst i januar. Hvis du har lyst til at kigge, så er min hjemmeside: www.bruunshave.dk. Kh Margit Bruun

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Margit.
   Jo jeg kan sagtens huske dig :-) Jeg kigger fluks. Tak for tippet.
   K.H. Anette

   Slet
 7. Jeg elsker også digitalis, men har i en del år luget dem væk netop pga. børnene, men nu er mine børn ved at være så store, at jeg arbejder på at forøge bestanden. Da mine børn var helt små læste jeg i et haveblad, at alle dele på digitalis er dødelig ved indtagelse selv i små mængder - det gjorde stort indtryk. Om de virkelig er så giftige, ved jeg ikke, men de skal helt sikkert omgås med respekt :-)

  SvarSlet
 8. Jeg "kom til" nogen frø af lyserød Digitalis fra haven Great Dixter i England, de er kommet fint op, og jeg glæder mig til at se dem i blomst.... men de blomstrer nok ikke før til næste år.

  SvarSlet
 9. Jeg har nu altid haft digitalis i min have, har aldrig hørt om nogen der er døde af at smage på blomsterne. Digitalis har været brugt til hjertemedicin, men også som gift. Jeg har aldrig fjernet farer for mine børn, men lært dem sund fornuft. Det er jo ikke kun indefor ens egen havelåge farene lurer, i form af giftige planter, havedamme, høje træer og store maskiner. Jeg er selv opvokset på landet, så derfor er mit forhold nok lidt afslappet til giftige planter.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åhhh... tak for det svar Anette! Lige mine ord... :o)

   Slet
 10. Hej Annette.
  Skønne skønne blomster. Kunne det tænkes at du har et billede af de små vækster, som du luger udenom i foråret? Jeg håndluger også selv, men som en lille novice, så får jeg vist også luget de gode ting fra, da jeg ikke ved hvordan de ser ud :-(
  Hilsen Heike

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har desværre ikke et foto af de små baby digitalis. Skal se om jeg kan huske det til foråret :-)

   Slet
 11. Endelig er mine digitalis så småt begyndt at brede sig og jeg går også og smiler til bladrosetterne og glæder mig sommer.
  Jeg påtænker iøvrigt at give mit kommende barnebarn et par små havehandsker og en trillebør i barselsgave, så hun kan se hvad der venter hende når hun er hos mormor. ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var da en glimrende barselsgave. Er helt sikker på at i vil få utroligt mange dejlige timer sammen i din have. Allerede sidste sommer, da Merle var helt lille, nød vi sammen haven. En gynge blev hængt op, det var hun helt vild med.

   Slet
 12. Skønne digitalis, er spændt på om dem jeg plantede/såede sidste år kommer dukker op i år

  SvarSlet
 13. Ja de kan ikke undværes i haven, jeg har også masser af dem rundt omkring.
  Knus Lisbeth

  SvarSlet
 14. Hej Anette

  Hvor er de skønne, billedet må være fra før du gik amok og fjernede dem fra den Hvide have, lad os håbe der kommer nogle hvide iår.
  Tak for skønne billeder og oplæg du har lagt på siden nytår, det er altid en fornøjelse at kikke forbi og se hvad du nu har fundet på.
  Lige for at knytte en kommentar til de " farlige digitalis" skal man jo lige huske at de fleste planter både dem som vi omgiver os med i vores hjem, men også i haven er giftige. Selv en ganske almindelig efeu er møg giftig bare for at nævne en plante. Men ellers tilslutter jeg mig hver og et af dine ord Anette, sådan har vi også opdaget vores børn. Jeg havde en sundhedsplejerske til min den ældste som mente alt skulle fjernes i 1,5 m højde og det blev det selvfølgelig ikke, for hvad så nå vi kom på besøg hos andre som ikke havde flyttet deres ting, sikken et hus vi kunne have fået. Hun er kommet med en kongelig figur som hun gav til hendes mormor, men ellers har det aldrig været et problem.

  Rigtig god dag, Anette

  Knus herfra det midtfynske, Pia

  SvarSlet
 15. Uhh hvor jeg savnede mine digitalis sidste år! Havde tydeligvis ikke sikret mig nok 2.årsplanter, og de få jeg havde fik ikke de bedste betingelser. Håber det bliver bedre denne sommer!
  Som andre har nævnt er de giftige - meget - som en lang række af vore havers smukkeste planter. På havenyt.dk er der en fin oversigt over de mest almindelig planters giftighed - så må man jo overveje hvordan man vil forholde sig til det.
  www.havenyt.dk/artikler/prydhaven/anlaeg_og_inspiration

  SvarSlet
 16. Digitalis er en skøn plante som jeg ikke ville undvære i min have og ja den er giftig men hvis vi begynder at nærstudere alt hvad vi har i haven er der rigtige mange ting der er giftige så faren lurer alle vejne. Billedet med den lille snegl rigtig godt fanget den lille fyr er godt nok kommet op i højderne
  God dag
  Kh Anne

  SvarSlet
 17. Jeg har også mange digitalis - og jeg håndluger også. Tænk hvad der ellers ville forsvinde af skønne ting som akelejer, lupiner og digitalis!

  SvarSlet
 18. Du har så ret , de planter kan man bare ikke undvære !

  SvarSlet