Overnatning / Glamping

tirsdag den 30. januar 2018

Vinterarbejde i haven.

 Havearbejde om vinteren er nu rart, at komme ud og få sig rørt og rydde op, det bliver så pænt.

Græskarrene er kommet ud af drivhusene, og kørt ind til hønsene i hønsegården, så kan de hygge sig med dem. 

Det er dejligt med hjælp til arbejdet, Merle var hjemme hos mig i går, da hun havde haft ondt i maven om natten, det gik heldigvis hurtigt over herhjemme hos bedste.


Da græskar og julegrønt var kørt ud af det store og det lille drivhus, kørte vi krukkerne med forårsløg ind. Så kan de få et lille forspring.

Merle elsker den stribede hue, som har været hendes mors. Hun har godt nok altid selv en hue med, men vil hellere have den gamle der ligger i skuffen i gangen.


Vi er begyndt at rive blade af i haven, især der hvor der kommer løgblomster op. Et for tykt lag af fugtige blade, kan tage livet af de små løgplanter. Jeg har store stykker med erantis der er forsvundet på den måde. Så det skal helst ikke ske igen.


Læhegnet mellem legepladsen og grusvejen er klippe ned og revet af, og løgplanterne vrimler op. Det ses helt tydeligt når man kommer tæt på.


De små erantis vender ansigterne opad.


Alle de små bitte frøplanter er erantisbørn. Der går nogle år inden de kommer i blomst, men det er sådan man får løgtæpper. Der håndluges i læhegnet og rives meget forsigtigt, ellers vælter man de små planter og de dør.


En mariehøne har sørget for at vi i dag har haft det dejligste solskin.


Gruset på gårdspladsen er håndrevet, så alle blade og nedfaldne grene er kommet væk. Sikke hvor det pyntede.

Jeg holder gruset fri for ukrudt, ved at rive det 2-3 gange om ugen fra forår til sent efterår. Dog ikke med håndriven, jeg bruger havetraktoren med en stor rive efter. Det ukrudt der alligevel dukker en smule op ad, håndluges så snart det er synligt. På den måde er det ikke så arbejdskrævende at holde gruset pænt rent. 


Hele området ved legepladsen og gårdspladsen er luget, det der skulle klippes ned er blevet det, der er revet af, både grus, bede og læhegn. Selv gåsegården er blevet så fin, hvor der blev stammet lidt op og revet nedfaldne blade af. Et stort arbejde der har taget flere dage, rigtig mange trillebører fulde af blade er kørt ud på marken. Ukrudt var der ikke meget af, den grundige lugning i efteråret er guld værd.

Jeg synes det er dejligt at få det hele med fra en ende af, et område af gangen. Nu er vi igang i haven på den anden side af huset.
Selv om det er vinter, er det rart at få gjort rent i haven, jeg synes det bliver så fint og ser mere indbydende ud. Selv om der skulle komme frost igen, kan løgplanterne sagtens tåle det.

7 kommentarer:

 1. Ja, havearbejde om vinteren er slet ikke så tosset - og det føles hele tiden, som om man er en smule foran på point! Desuden er det dejligt at få ryddet op. Jeg er endnu ikke så langt, indtil videre bliver det endnu for hurtigt mørkt, men snart kan også jeg nå ud sidst på eftermiddagen.

  SvarSlet
 2. Det er skønt at få sig rørt i haven på denne årstid, hvor stauder og løgplanter myldrer frem. Og så kan man tage det helt stille og roligt, for vi er jo kun i januar. Jeg har også nydt det gode vejr i haven i dag. Og efter sådan en havedag er det dejligt at komme ind, få smækket benene op i sofaen og få tændt et par stearinlys.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
 3. Tak for det gode råd med at give gårdspladsen for ukrudt. Vi har også meget grus og jeg syntes det er et voldsomt område at håndluge.
  Knus Heike

  SvarSlet
 4. Det blir väldigt snyggt och inbjudande om man rensar lite nu. Jag började igår men det klafsar om stövlarna när tjälen släpper jorden. Men det är underbart att komma ut och starta. Den här tidiga rensningen har jag gott av hela säsongen.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
 5. Kære Anette
  Ser man det: Visne blade kan slå løgvækster ihjel. Så lærte jeg det.
  Ikke at vi har mange blade, men jeg vil da have øje for det fremover :-)
  Flot, at du holder gårdspladsen uden gift, som der bruges på mange af den slags flader. På efterkommernes vegne: Tak.
  Mange hilsener, Lisbeth

  SvarSlet
 6. Åhh kære Anette
  Hvem der bare havde din energi og store glæde ved havearbejdet. Jeg må erkende at jeg elsker haven, og alt det smukke den kan indeholde, men hvor er jeg bare meget lidt til det når der er så koldt og totalt sjappet. Her er haverne ved at ligne små søer. Alt er helt sjasket til og sopper i vand. Jeg tror ikke engang man kan lave noget her lige nu.... Eller det er ihvertfald det jeg siger til mig selv, og finder hæklenålen frem ;)
  Søde Merle ligner så meget både John og dig. Og hvor er hun en sød og dejlig hjælper.
  Børnebørn er guld ;)
  Dejligt med den lille mariehøne og solen

  Rigtig god aften
  Kærlig hilsen Lone

  SvarSlet
 7. Hvor er du flittig, og du har helt ret i at det er skønt at komme igang derude. Og for hver dag kan vi mærke lyset komme nærmere... :o)

  SvarSlet