Bed & Breakfast

søndag den 27. januar 2013

Sådan blev den hvide have til.


I sommeren 2011 blev den hvide have anlagt. Her er vores søn i gang med at lægge gamle slidte brosten.


Efter 2 dage var sten og fliser lagt og lysthuset kom på plads.De 2 Claus Dalby stativer anbragt.


I starten af august blev bedene plantet til


Sådan så det ud inden birketræerne blev fældet, bemærk hvor skævt de står, vestenvinden er hård her.


I august 2012 så det sådan ud, sikke en frodighed på bare 1 år.


Den hvide have blev til, fordi 5 store gamle birketræer ikke længere kunne blive stående, de var rådne indeni og hældte indover taget på huset. Jeg var ellers meget glad for de træer og havde fået klematis til at vokse op i flere af dem, det var også her hængekøjen havde sin faste plads. Men de var blevet for farlige at have stående. 
En dag i januar kørte rendegraveren ind i haven, træerne blev fældet, rødderne gravet op og grenene lavet til flis, flismaskinen holdt ude på marken. Så var træerne væk og tilbage var nogle store kratere i jorden. Vintermånederne blev brugt på at udtænke og tegne den lille nye have. 
Da sommerferien kom hjalp far og søn hinanden med at anlægge stierne efter min ikke målfaste tegning, jeg havde det jo i hovedet hvordan det skulle se ud :-) De er begge i byggebranchen og vant til at arbejde efter tegninger, og de mente dog min var meget mangelful, den slog alle rekorder i hvad de havde set af dårlige tegninger. Men resultatet blev fuldstændigt som jeg havde drømt om :-) 
De gamle brosten havde vi haft liggende i nogle år og nu kunne de komme til ære og værdighed igen. Det var noget bøvl at lægge dem. Først blev de målt og sorteret i 12 grupper og derefter blev hver enkelt sten sat. De andre fliser er holmegårdsten som vi har på  terrasser og stier. Det tog dem 2 dage at lægge sten og fliser, jeg var oppasser. Derefter kom lysthuset i jern ind på plads, sammen med de 2 Dalby stativer. Den gamle vandpumpe blev anbragt med vand cirkulation. Planterne blev plantet i starten af august. 
Jeg var ked af at skulle af med birketræerne, med er blevet meget glad for den hvide have. Og sådan er det jo med have, at når noget dør eller bliver for stort, sker der noget andet, og det er det der gør at en have lever :-)

25 kommentarer:

 1. Hvor ser det bare godt ud. Sikke en forandring og til det bedre. Lysthuset er skønt, sådan et kunne jeg godt bruge.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Gitte.
   Ja det er blevet rigtig godt, og vi bruger den del af have meget mere nu. Det er også der jeg fodrer fugle om vinteren, vinduerne er til køkken og stue.
   Hvis du ønsker dig sådan et lysthus må du have fat på en smed :-)

   Slet
 2. Hej Anette,
  Det er sørme blevet flot bare ud fra billederne.
  Skønne Dalby stativer - har du fået dem lavet selv af en smed eller? De står på min ønskeliste.

  SvarSlet
 3. Hej Anne.
  Jeg havde fået vores smed til at lave Dalby stativerne, men sidste sommer havde Bilka dem til en fornuftig pris, mon ikke de får dem igen i år :-)
  Jeg er meget glad for mine. Til jul pakker jeg dem ind i gran og så en lyskæde om, det ser meget flot ud, du kan evt. se billeder fra december.

  SvarSlet
 4. Det blev flot, lysthuset er rigtig fint. Vi kan jo ikke alle være god til det med tegninger, jeg kan heller ikke :)
  Tak for historien, det var sjovt at læse.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lisbeth. Nej jeg er ikke god til det med målrette tegninger, men de kender mig jo, og heldigvis er jeg god til at forklare.

   Slet
 5. Det ser dejligt ud. Ja desværre er man ind imellem nød til at fælde træer, det er godt nok ikke noget jeg ynder, men når man får et så flot resultat ender det jo alligevel godt og du har ret i at det er den slags der gør haven levende og gør at vi bliver ved med at lave planer og ønsker for haven.
  Med venlig hilsen
  Lene Jensen Nordjylland

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lene. Ja når bare man bliver glad for resultatet, er det meget nemmere at acceptere.

   Slet
 6. Kære Fru Pedersen,
  Man kan da ikke andet end at beundre jeres skabertrang og snilde. Jeg synes at haven du viser her, er både vellykket, veldesignet og enormt spændende! Super flot er også jeres beplantning, der allerede første år viser en enorm frodighed. Imponerende flot.
  De bedste hilsener,
  Mathias

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Mathias for de rosende ord. Det er sjovt at du synes at den er veldesignet, for design interessere mig slet ikke. Derimod gør farver, former, stemninger og genbrug :-) Men til sidst er det vel en form for design, selv om det ord er noget jeg forbinder med møbler fra Bo bedre og kedelige moderne biler.
   Nå men jeg er jo rigtig glad for resultatet, og det er en kæmpe glæde at man kan få lov at skabe på sin egen jordlod.

   Slet
 7. Hej Anette

  Hvor er det dejligt at man kan finde ud af at lave tingene i fællesskab, gør det hele endnu bedre. Det er også rigtig dejligt når man kan overtale børnene til at være med. Jeg syntes, det er ligesom de vokser lidt, når de har været med i et projekt og har vist at de er blevet så gamle at deres håndværk også kan bruges. Min den mindste er igang med at lave en pergola til hvide blåregn og det at følge far og søn i deres samarbejde er rigtig spændende.
  Jeg glæder mig til at se den hvide have til sommer, når bilen igen finder adressen. (og det gør den).
  Rigtig god søndag.

  Knus herfra det midtfynske, Pia

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Pia.
   Hvor bliver det spændende med pergolaen, du må sende mig et foto når den er kommet ud i haven :-) Ja det er en stor fornøjelse at lave projekter med sine børn og så er glæden jo næsten lige stor om det er perleplader, legohuse eller som her en lille have. Og tro mig, når de er flyttet hjemmefra bliver projekterne ikke mindre, så er man altid velkommen når der skal males, laves nyt køkken, støbes gulv, anlægges have, terasser osv. :-) Men det er jo dejligt med fællesskab og glæder omkring sådanne projekter. Så mon ikke ens børn nok skal holde en ung og aktiv, hvis man lige skulle komme til at slappe lidt for meget af :-)

   Slet
 8. Hej Anette.Sikke et dejlig hus du har,og hvor er den del af haven med de hvide blomster dog smuk.
  Lysthuset og de flotte C.D.stativer gør en stor forskel.Er også vild med den store sten i det sidste billed.Hvor vender dette stykke af haven mod?Hvor bliver det dejligt når du igen kan se dine bede med dejlige hvide blomster i.Rigtig god søndag til dig knus Jette

  SvarSlet
 9. Hej Igen.Kan se at du har åben have til sommer.Hvor i nærheden ligger dit hus? hvis jeg nu lige er på de kanter.Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette. Den hvide have vender mod syd og vest. Gavlen på huset er vest og havemuren nord. Ja du kan tro at jeg glæder mig til der igen er hvide blomster i den del af haven :-)
   Jeg bor på landet udenfor en lille by der hedder Vemb, ikke langt fra Lemvig, Holstebro og Ulfborg. Du kan evt. se mere på min hjemmeside www.frupedersenshave.dk

   Slet
 10. Et stort arbejde, men hvor ser det godt ud.
  Ha´ en god dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Åse. Ja der var arbejde med det, og resultatet blev godt. Vi hyggede os med det, vejret var dejligt og der var gang i grillen til aftensmaden :-)

   Slet
 11. Hej Anette
  Hvor ser din have fin ud. Det er utroligt havd sten/ fliser kan gøre i haverummet. Det er selvfølgelig også et stort arbejde.
  På et af billederne kan jeg se, at du har en fin udestue i glas (et buet halvt drivhus). Hvor har du købt det? Jeg kunne nemlig godt tænke mig et magen til, men har ikke kunnet finde det på nettet.
  De bedste hilsener
  Kirsten

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Kirsten. Åh den udestue er 26 år gammel, den hedder HALLS. Ved ikke om det firma eksisterer mere, men har jævnligt set dem brugt på Den Blå Avis. Har set nogle drivhuse med samme runding, måske firmaet kan lave en halv til dig :-) Jeg søgte under drivhusbilleder på google. Held og lykke med jagten.

   Slet
 12. Hej Anette
  Tak for oplysningerne. Nu har jeg noget at arbejde videre med.
  Fortsat god søndag
  Kirsten

  SvarSlet
 13. Hej Annette
  Ja det har du ret i og man kan virkelig se at din have lever, hvor ser det uforskammet godt ud ;0)
  Jeg kan se af din korrespondance med Jette, at du holder åben have til sommer - hvor kunne jeg godt tænke mig og komme forbi og besøge dig ! Jeg ved ikke om det kan lade sig gøre for der er langt fra mig til dig, men måske - jeg vil i hvert fald have det i "baghovedet".
  Fortsat god weekend.
  Mange hilsner
  Anita

  SvarSlet
 14. Din hvide have er bare helt fantastisk og meget inspirerende for mig som bl.a bruger inspirationen til at indrette min gårdhave. kh

  SvarSlet
 15. Sikke et stort arbejde, men hvor er det blevet flot :-)

  SvarSlet
 16. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 17. Når det handler om brostensbelægning, så er sortering, sortering og mere sortering en af betingelserne for et godt slutresultat :-)

  SvarSlet