Overnatning / Glamping

fredag den 11. januar 2013

Højbede

Jeg er meget glad for mine højbede, fordi jeg avler meget pr. kvadradmeter, det er overskueligt, nemt at håndluge og sædskiftet  fungerer. Jeg har 10 højbede ialt, 6 med træramme og 4 i pladejern med sneglekant. De gamle trærammer er ved at rådne væk, så nogle skal skiftes i år, og så bliver det til jern. Imellem højbedene har jeg flis. Der er et stakit ud mod marken for at have lidt læ, når der er østenvind. Højbedene i jern er mine favoritter, da de er nemme at lave midlertidige drivbænke ud af. Jeg lægger et stykke buet rionet over og så plastik. Sidste år satte jeg kartofler d. 8 marts. Der kom godt nok lidt nattefrost, men der lagde jeg bare en vintermåtte over. På det 3. billede kan rionettet ses ovenpå den lille dynge kompost bag stakittet.
Hver andet år graver vi ( dvs. min mand graver :-) og jeg kører det ud) et ordentligt lag komøg ned i alle højbedene. Jeg dyrker mange forskellige grøntsager og opremse dem alle ville vist blive for kedeligt.
Jeg vil dog fremhæve en som jeg havde for første gang sidste år. Det var fennikel, jeg såede planterne i en bakke i drivhuset og derefter blev de priklet ud i et højbed. De blev meget store og flotte og smagte helt fantastisk godt. Jeg har også en del sommerblomster til snit i mine højbede, det er så hyggeligt med alle farverne og sommerfuglene.
Jeg elsker at være i min højbedskøkkenhave, der står også en bænk så man bare kan sidde og nyde synet. Ved siden af højbedene, over mod maskinehuset har jeg et stykke jord som jeg avler græskar i. Men det er en anden historie :-)

13 kommentarer:

 1. Jeg har også højbede i træ, men vil meget hellere have nogle i jern som dine. Der er græs imellem mine højbede, men ønsker mig også flis istedet eller grus. Sneglekanten er nok også nødvendig hos os desværre.

  SvarSlet
 2. Hej Anette.Hvor er de flotte din højbede i jern.Har selv 6 højbede i lærketræ,som jeg er rigtig glad for.Jeg har også med held haft fennikel i min køkkenhave....og det smager virkeligt godt.
  Dejlig at dyrke sine egne grøntsager.
  God dag til dig knus Jette

  SvarSlet
 3. Hvor er det nogle smukke jern højbede - er det nogle I selv har bygget?

  Jeg bliver helt glad, af at se dit skønne forårs header billede :-)

  SvarSlet
 4. Hej Gitte.
  Nej vi har ikke lavet højbedene selv, det har vores smed. Han havde lavet dem til sig selv, men fik dem ikke brugt længere, så han spurgte om vi ville købe dem. Ja de er rigtig fine. Du kan sikkert få en lokal smed til at lave dem til dig, hvis du ikke lige har en mand, bror eller far der kan sådan noget :-)
  Tak for komplimentet af mit headerbillede, ja det er rent forår. Jeg tog billedet d. 1 januar i vores udestue. Det er dejligt at have noget forår at kigge ud på, det er en uopvarmet udestue, så blomsterne holder utroligt længe derude på denne årstid.

  SvarSlet
 5. Smart med højbede i disse dræbersnegle-tider!
  Jeg har et enkelt til lidt salat, gulerødder og krydderurter jeg gerne vil have for mig selv.
  Dem du har i støbejern, er da skønne og kan jo helt klart holde sneglene væk.
  Dejligt at prøve nye grøntsager. Fennikel har jeg heller ikke prøvet før....lyder da dejligt.

  SvarSlet
 6. Sikke en frodighed.Jeg har tænkt på at dyrke fennikel,så nu giver du mig ekstra lyst til det.
  Ligeledes tager jeg ideen med højbede i jern op.Vi har en lokal smed her i byen.Og det med sneglekant er et stort plus( dem har vi nemlig)
  God aften
  Lise

  SvarSlet
 7. Flotte højbede.
  Har også højbede i jern. Dog ottekantet i stedet for. Jeg er så umådelig heldig at vi ikke har snegle i haven (endnu) så jeg kan godt undgå det med sneglehegnet.
  Glæder mig til at se flere billeder af dem til sommer når de igen er fyldt med lækre grøntsager. :o)
  God aften
  Med venlig hilsen
  Tine

  SvarSlet
 8. Sikke skønne højbede du har. Både det at de er lavet i jern, men også den frodighed du viser.

  Jeg byggede sidste sommer højbede af nogle tynde fyrrebrædder (ikke imprægneret) for at se, om "urtehave" er noget for mig. Hvis det var - og det tror jeg, at det er - så er planen at skifte dem over en periode. At få dem lavet som dine hos en smed kunne absolut være en mulighed. Tak for inspirationen og så håber jeg, at vi kommer til at se flere billeder fra din flotte højbedshave hen over sæsonen :-)

  SvarSlet
 9. Skønne højbede... især er jeg vild med dem i jern.
  Jeg ville ønske jeg havde plads til sådan 4 stykker.. det villevære guld værd for mig.
  Knus

  SvarSlet
 10. Hej Anette
  Sikken dejlig have! Jeg står i samme problem, som du har gjort: mine højbede af træ er ved at rådne væk. Jeg vil gerne erstatte dem med nogle af pladejern. Jeg har sytten str. 1,30 m x 1,30 m, så jeg leder efter en smed, som kan give mig et godt tilbud. Tror du, "din smed" er sådan en? Må jeg spørge, hvad du gav for dine? På forhånd tak.

  Venlig hilsen
  Lene Koch Borchmann

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lene. Ja mine kostede ca. 2000 pr styk.
   Sommerhilsen Anette

   Slet
 11. Hvad fylder du bedene med til opstart? almindelig have jord eller?
  Tak for din skønne og inspirerende hjemmeside.
  vh
  Viola

  SvarSlet